Kalligráfia fesztivál 2010

Az a nagy öröm ért engem, hogy eljuthattam az idei Kalligráfia Fesztiválra, Leamington Spa-ba. A CLAS (Calligraphy and Lettering Arts Society) minden évben megrendezi ezt az eseményt Angliában. Idén augusztus 20-26 között tartották meg.

Minden résztvevő két workshopra jelentkezhet. Egy workshop 2 és fél napig tart, utána van egy szabad délután. Elég későn derül ki, hogy el tudok menni, így már nem sok szabad hely volt. (kb 2). Így ellőször Manny Ling lemeztoll (kóla-pen, vagy cola-pen) óráit látogattam, utána Mary Noble ecsettel írás tanfolyamát. Lemeztollal már volt élményem, de most kaptam hozzá még egy kis adalékot. Teljesen máshogyan készítettük el a tollat és Manny mutatott néhány érdekes trükköt. Manny kínai szülőktől származik, így érdekes volt megfigyelni a keleti hozzáállást a nyugati kalligráfiában. Az ecsettel írást nagyon vártam. Be is jött. Nagyon élveztem magát a gyakorlási folyamatot, ahogy az ecset viselkedik a kezemben és milyen vonalakat húz. Egy új élmény volt a tollak után. A szünetekben persze beleskelődtem más osztályokba is, hogy minden tudást begyűjtsek.

Esténként előadásokat tartottak a tanárok. A résztvevők atlagéletkora 70 közeli lehetett és inkább a női nemből kerültek ki. Ebből látszik, hogy idős, nyugdíjas nénikék időtöltése ez odakint. Így aztán az ottani lét nem egy bulizós, őrületes hangulatban telt. Persze amúgy nagyon jó fej öreglányok voltak. Jó volt még látni, hogy Angliában köztereken, közintézményeken megjelenik a kalligráfia, mint alkalmazott művészet.

A jövő évi eseményre már ott lehetett jelentkezni. A helyek fele már akkor betelt! Én még azt sem tudom jövő hónapban mi lesz. Na mindegy. Ha valaki menne szívesen mesélek még részleteket. Itt találtok az aktuális fesztiválról részletes leírást.

Amiket pedig tanultam, workshopokon, neten, tanfolyamon, ahol lehet tovább adom nektek meg mindenkinek akit érdekel.